22.03.2011

Byutvikling for all tid? Se til Drammen!

En kommentar til det politiske spillet om Bjørvika.
Foto: KvH
I slutten av forrige århundre gjorde Drammen kommune et sjakktrekk av de helt store. De bestemte seg for å legge politikken til side og i fellesskap utforme en felles visjon for Drammen mot 2011. Det skulle handle om byutvikling, for Drammen var viden kjent for å være den styggeste byen i verden. Første spørsmål: Skulle man fokusere på fortetting av selve bykjernen? Eller skulle man i stedet fokusere på utbedring av alle bydelene hver for seg? Det var ikke nok penger til begge deler.

Konsekvensutredninger ble gjort av eksterne konsulentfirmaer, prosessen var lang og nitidig, for alle bydelsutvalg og alle borgere skulle ha sin stemme i dette som handlet om Drammens fremtid. Valget falt på fortetting av bykjernen. Drammen skulle ikke lenger fremstå som en tilfeldig forsamling av lagerskur, kjøpesentere og dårlig byggeskikk.

Neste steg: Byutviklingseksperter fra hele verden ble saumfart, og for Drammes del falt valget på den danske arkitekt og byutvikler Jan Gehl, som hele sitt liv har vært mest opptatt av det livet som utspiller seg mellom husene, i menneskelig øyehøyde og i gangfart. Og Gehl kom til Drammen. Han la strategier og snakket på folkemøter og andre møter – om akser og utsyn, om vinden og lysets veier mellom husene, der vi mennesker ferdes. Den felles visjonen vokste seg sterkere og skapte engasjement og entusiasme både hos politikerne og oss andre – for vi følte oss inkludert. Byens fremtid var et felles anliggende.

I år er det 2011. Og se! Drammens nye ansikt – som de fleste er opp i undring over, er resultat av noen politikeres evne til å innse at byutvikling ikke kan eller bør blandes med politisk hestehandel, særinteresser og omkamper som drar ut i det uendelige. Det handler om tverrpolitisk enighet samt evnen til å holde en felles visjon i hevd, også når gråværsdagene setter inn.

I Aftenposten mandag 21. mars uttaler Christian Tybring Gjedde (Frp) seg om Lambdas fremtid på Paulsenkaia. Jeg Ieser følgende sitat: ”Lambda kommer ikke opp til behandling i Oslo bystyre før etter valget i september. Da er det en ny situasjon hvor partienes styrke kan være endret. Lokalisering av nytt Munch-museum bør vurderes på nytt etter valget”.

Der kom det! Rett fra levra! Det handler ikke om byutvikling, men om politisk intrigespill og valgkamp. Og dette gjelder ikke bare Frp, det gjelder alle!

Byutvikling er alt for stort til at politiske og økonomiske særinteresser skal få styre. Det nye Bjørvika skal ligge der for alltid. Ja, for all tid! Oslos ansikt mot verden. Kanskje det hadde vært like greit å rykke tilbake til start? Gå de rundene Drammen gjorde? Få med seg alle, skape en felles visjon og følge den? ”Bjørvika 2030 – en utvidelse, ikke en mur”.  Et og samme fokus uavhengig av politiske værforhold og økonomiske særinteresser? Dyrt sier du? Ikke nødvendigvis dyrere enn alle de politiske omkampene som ligger foran oss.

(Med bakgrunn i min tid som drammensborger og møtetråkker i perioden 1999 – 2005, nå borger av Gamlebyen, Oslo.)


Publisert på Klassekampens debattsider den 7.april - 2011

7 kommentarer:

  1. Gratulerer med ny blogg fru Hirsch! Dette ser jo ut som en veldig bra begynnelse, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Snart tar du twitter også. ;-)

    SvarSlett
  2. Takk May! Langsom akselrasjon, thoho!

    SvarSlett
  3. WOW! Så fin den ble! Dette var jo bare helt topp! FLINK MAMMA! HURRA!!!

    SvarSlett
  4. Så bra!
    innhold på samme nivå som utseende -
    Måtte du få mange mange lesere! Turid

    SvarSlett
  5. Veldig, veldig bra. Jeg sa til Bjørnen her om dagen...lurer på hvordan Muchmuseet og lignende saker blir partipolitisk? Det er vel ikke noe opplagt venstre versus høyreakse i slike saker?
    Klokt og balanser innlegg...som balsam for sjelen

    SvarSlett
  6. veldig bra sagt kristin! lenge siden sist, grattis med ny fiin blogg og lykke til videre med den ;). kari g

    SvarSlett